!
ما و راه دشوارِ علم
سخنرانی رضا داوری اردکانی با عنوان «درباره تجربه مواجهه ایرانی با علوم انسانی» - اردیبهشت ۱۳۹۵

برای آنان که با آراء و نوشته‌های رضا داوری اردکانی آشنا هستند؛ حساسیت و پیگیری او در قبال پروژه‌ی تحول علوم انسانی که اصلی‌ترین مناقشه‌ی سیاست‌گذاری علم در دو دهه‌ی اخیر ایران بوده، عجیب نیست.  او این بار، سراغ اصحاب علوم اجتماعی را گرفته است و از جامعه‌شناسانِ ایرانی گله کرده است که چرا مسئله‌ی «تحول» را پیگیری نمی‌کنند؟ برای آنها که «داوری» و نظریاتش را کمتر می‌شناسند، شاید اینگونه به نظر برسد که لابد او هم از جامعه‌شناسان می‌خواهد به دنبال کشف مدل‌هایی در تحلیل اجتماعی باشند که با شرایط اجتماعی ایران و عقاید خاص ایرانیان، سازگارتر از مدلهای متعارف باشد. اما توقع «داوری»، همانگونه که انتظار می‌رود، بسیار بیش از اینهاست. او اتفاقا با آن دسته از جامعه‌شناسانی سخن می‌گوید که به نحوی «علم دینی» اعتقاد دارند اما به لوازم فلسفی و معرفت‌شناختی آن بی‌اعتنا هستند. همانها که جریان تحول را بی‌اعتنا به مبادی فلسفی پی‌ می‌گیرند و نهایتا به چیزی شبیه «جامعه‌شناسی دین» یا جامعه‌شناسی تجربی و میدانی رضایت می‌دهند. داوری خطاب به این دسته از افراد می‌گوید، به همان اندازه که سودای دستکاری سیاسی در علم و ساختن یک علوم‌انسانی، بر اساس منویات سیاسی، سودای خامی است؛ تحول علوم انسانی، بدون در نظرگرفتن فلسفه هم راه به جایی نمی‌برد. هر دوی این قسم تلاش‌ها به زعم داوری، کار مشکل را آسان می‌کند. اگر به دقت این سخنرانی رضا داوری اردکانی را تماشا کنیم، خواهیم فهمید چرا داوری که خود رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی است، چنین می‌گوید.



تعداد بازدید : 462
دیدگاهتان را بنویسید
نام

ایمیل

متن پیام ارسـال دیدگـاه
عناوین پیشنهادی :


بارگذاری بیشتر
ویدئو رسانه سیمافکر، وب سایتی است که از سال ۹۲ تا کنون فعالیت خود را در زمینه فرهنگ، سیاست و علوم انسانی به صورت انتشار ویدئو فیلم، آغاز کرده است. رسالت حقیقی سیمافکر تلاش برای بازگشایی امکان گفت و گو در فضای فکری ایرانِ امروز است.
سردبیر: محمدرضا علی‌حسینی شورای سردبیری: اباصالح تقی‌زاده طبری، سیدباقر نبوی ثالث، سیدمحمد سیدمحسنی، محمد فیضی ارتباط با ما
تمامی حقوق این سایت متعلق به مرکز سینمایی امروز می‌باشد